Africa este un continent care fascinează, captivează, ademeneşte, seduce. M-am lăsat şi eu momită. Pentru prima oară în Africa. Pentru prima oară în Tunisia. Porneşti de acasă cu gândul să fii prudent ca turist, să fii prudentă ca femeie. Împachetezi haine culturally appropriate. Citeşti despre ce să faci. Citeşti despre ce să nu faci. Aterizezi. Păşeşti. Nici c-apuci să te dezmeticeşti c-ai atins pământ african, când primeşti mesaj cu alertă de călătorie de la MAE.

Dar să începem cu începutul. Tunisia este o ţară musulmană. Consituită preponderent din Suniţi. Aşa se face că iscălesc aceste rânduri pe fundal de Adhan. Căci unul dintre cei cinci piloni ai Islamului îl constituie Salatul, respectiv cele cinci rugăciuni de peste zi, stabilite funcţie de poziţia soarelui şi anunţate de către muezzin (persoana desemnată să anunţe rugăciunile) din minaret (turn din care se anunţă rugăciunile). Sună tânguit. Sună jelit. Dar periodicitatea şi predictibilitatea acestor cântări ajung să fie liniştitioare, odată ce te obişnuieşti cu ele.

ce am aflat

De la Prof Ayadi, am aflat cum că în centrul tuturor medinelor (oraşelor vechi) se află o moschee. Pentru că Islamul era esenţa vieţii musulmanilor. Era… Era…Marea Moschee din Medina

ce am vazut

Sfaxul, tocmai pentru că nu este o destinaţie eminamente turistică, are o dinamică nealterată în medina. Produse ca pentru localnici. Servicii ca pentru localnici. Motiv pentru care o recomand cu căldură. Păienjenişul de străduţe înguste brăzdează locuinţe, restaurante, bazaruri şi ateliere. Mi-a fost drag să văd ateliere de reparat papuci. A fos revelatoare piaţa de peşte. Extrem de aglomerată. Extrem de gălăgioasă. Dar locul în care realizezi că tonalitatea şi ritmicitatea lor este percepută doar de noi, în contexte vestice, ca fiind agresivă şi penetrantă. Nu şi în piaţa de peşte.

Una din intrările în medina

Cotloane din medina

Cotloane din medina

Cotloane din medina

Conform localnicilor, cea mai îngustă stradă din lume se află, nu-i aşa, tot în medina

Detalii răzleţe din medina

Detalii răzleţe din medina

Detalii răzleţe din medina

Detalii răzleţe din medina

Bazarul inundat în culori şi dominat de pisici din medina

Bazarul inundat în culori şi dominat de pisici din medina

Bazarul inundat în culori şi dominat de pisici din medina

ce am ratat sa vad

La mai puţin de 300 de km de Sfax, se găseşte Onk Jmal, satul unde s-au filmat scenele din oraşul natal al lui Anakin Skywalker: Mos Espa de pe Tatooine.

ce am facut

Am vânat curmale proaspete, deşi nu îmi propusesem…

ce am ratat sa fac

Nu am vânat condimente înmiresmate, deşi îmi propusesem…

unde am dormit

La Golden Tulip. Curat. Primitor. Dar lanţ internaţional. Dacă vreţi să sprijiniţi economia locală, vă recomand o variantă locală, descoperită acolo şi recomandată mie, de către tunisieni: Les Oliviers Palace (imagini mai jos).

unde am mancat

Am testat Bagdad, Le Corail, La Sirene. Le găsiţi pe toate pe Tripadvisor. Mâncarea a fost bună peste tot. Însă la La Sirene, ne-au umflat masiv nota de plată, vădit turişti fiind. Nu recomand.

Dar locul unde mi-a plăcut cel mai mult este un restaurant claustrofobic din medina. Fără vreun nume. Fără vreo semnalizare. Dar unde, conform localnicilor, se găseşte cel mai bun Saffoud. Mâncarea e chiar bună.

Intrarea în restaurantul făr de nume

Detaliu din restaurantul făr de nume (vă aminteşte de ceva de pe la noi?)

Dar chiar aşa. Ce să testaţi.

Miel: Saffoud (frigărui de miel)

Peşte: Marka (peşte, ceapă, usturoi, roşii, ardei), Charmoula (peşte sărat, ceapă, stafide)

Năut: Lablabi (năut, pâine, ouă, ton, capere, măsline, harissa, chimen)

Pâine: Lafif

Patiserii: Laklouka (se mândresc ca fiind recunoscuţi în ţară pentru patiseriile lor)

Deserturi: Assidat Zgougou (deserturile lor tind să fie foarte… fărămicioase… foarte… consistente… secretul? făina de migdale!)

ce mi s-a intamplat

Tot făcând poze, rămâneam, inevitabil, cu câţiva paşi în urma grupului. Aşa că…

…Un tinerel m-a asaltat cu întrebări în limba engleză, urmărindu-mă pe măsură ce mă îndepărtam de el şi mă apropiam de grup: welcome to tunisia. where are you from? what is your name? for how long are you staying? where are you staying? with whom are you traveling?

…Un bătrânel ne-a abordat cu complimente în limba franceză: bienvenue à tunisia, les gazelles. vous êtes charmante. vous cherchez un garçon?

Duminică, în plină zi, din pură întâmplare, am dat peste marşul împotriva deciziei Statelor Unite de a recunoaşte Ierusalimul ca şi capitală a Israelului. N-am idee ce scandau. Dar scandau pe ritmicităţi atât de dureros familiare mie: PSD, Ciuma Roşie. Copii. Bărbaţi. Bărbaţi vârstnici. Bărbaţi tineri. Femei. Femei acoperite. Femei descoperite. De toate pentru toţi. Precum la noi. Ei cu ale lor. Noi cu ale noastre.

ce mi-a fost familiar

Aş vrea să spun că pungile şi ambalajele, aruncate care pe unde, mi-au fost străine. Dar nu. Aş vrea să spun că cojile de seminţe, scuipate care pe unde, mi-au fost străine. Dar nu. Aş vrea să spun că clădirile cândva cochete, acum dărăpănate, mi-au fost străine. Dar nu. Toate cele mi-au amintit de România anilor ’90. Toate cele mi-au amintit de România copilăriei mele. Cred că uneori uităm (fără voia noastră) sau ignorăm (cu voia noastră) progresele nemaipomenite făcute în aceşti ultimi ani.