Până şi cei ce nu se împacă cu legumele, apreciază o roşie parfumată şi zemoasă. Astăzi, supă de roşii. Căci ce mod mai bun de a sărbători tranziţia de la vară la toamnă, dacă nu cu un bol generos de supă, din roadele abundente ale pământului?

La ce sa te astepti

Din punct de vedere al dificultăţii: Nimic mai simplu pe lumea asta.

Din punct de vedere al timpului: Durează coptul, n-am să neg.

Din punct de vedere al porţiilor: Cantităţile prevăzute ar trebui să stăvilească poftele a patru persoane.

De ce ai nevoie

  • 4 căni roşii cherry
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 căpăţână usturoi
  • 1 lingură ulei de măsline
  • ½ cană năut (din conservă)
  • 1 lingură cimbru (preferabil proaspăt)
  • 1 lingură oregano (preferabil proaspăt)
  • 1 lingură rozmarin (preferabil proaspăt)
  • 2 căni apă
  • sare
  • piper

  • 4 felii ciabatta
  • ulei măsline
  • parmezan ras

Ce trebuie sa faci

  • preîncălzeşte cuptorul la 200°C
  • curăţă şi taie ceapa în felii generoase
  • taie capacul căpăţânii de usturoi, pentru a expune căţeii de usturoi
  • taie roşiile mari (în două sau în patru), pentru a reduce timpul de coacere
  • tapetează o tavă cu hârtie de copt
  • aşează roşiile, ceapa şi usturoiul în tavă
  • stropeşte cu ulei de măsline
  • condimentează cu sare şi piper
  • coace legumele timp de 50 de minute
  • scoate legumele şi lasă-le la răcit
  • odată răcite, scoate usturoiul copt din coajă
  • pune în blender legumele coapte, năutul, ierburile
  • odată pasate legumele, transferă compoziţia într-o oală, adaugă apă, dă în clocot

  • până dă în clocot compoziţia, în aceeaşi tavă, pe aceeaşi hârtie, aşează feliile de ciabatta
  • stropeşte-le cu ulei de măsline şi presară-le cu parmezan ras
  • dă-le la cuptor până se rumeneşte parmezanul

Ce poti sa inveti din incercarile mele

Serveşte cu ciabatta, pentru consistenţă şi pentru textură.

Dacă te confrunţi, ca mine, cu dilema procesării variate a abundenţei de roşii din grădină, pune pe iarnă, în congelator, această savuroasă supă. Dar nu adăuga apa ci pune în pungi ziplock doar compoziţia obţinută în blender. Vei adăuga apa după decongelare, înainte de servire.