Testezi calitatea unei gelaterii, gustând îngheţata de lămâie. Testezi calitatea unei pizzerii, gustând pizza margherita. Ei bine, astăzi, nu pizza margherita ci pizza cu ricotta şi zucchini. Simplă. Uşoară. Subţire. Crocantă.
La ce sa te astepti
Din punct de vedere al dificultăţii: Nu te lăsa intimidat de ideea de aluat. Aluatul ăsta nu se frământă. Se ţine în schimb la frigider între minim una şi maxim trei zile.
Din punct de vedere al timpului: Nimic mai rapid.
Din punct de vedere al porţiilor: Vei obţine nici mai mult nici mai puţin de patru pizze, de o persoană each.
De ce ai nevoie
pentru aluat
- 525 g făină
- 340 g apă
- 5 g drojdie uscată
- 20 g ulei măsline
- 10 g sare
pentru topping
- 1 zucchini
- 200 g ricotta
- crenguţe de rozmarin
- ulei de măsline
- zeamă de lămâie
- sare
- piper
- peperoncino
- (opţional) rondele de jalapeno
- (opţional) petale de gălbenele
Ce trebuie sa faci
pentru aluat
- amestecă toate ingredientele, într-un bol, cu mâna
- lasă aluatul la odihnit, în bol, timp de 20 de minute
- divide aluatul în patru părţi egale
- modelează-le în formă de bilă şi pune-le în frigider – minim o zi, maxim trei zile – învelite în folie alimentară unsă cu ulei de măsline
pentru topping
- foloseşte un peeler pentru a obţine panglici fine şi delicate de zucchini
pentru ansamblat
- preîncălzeşte cuptorul la 250°C
- tapetează cu făină blatul de lucru
- scoate aluaturile din frigider
- întinde aluaturile cu sucitorul (până ajungi la o grosime de aprox ½ cm şi un diametru de aprox 15 cm)
- înnobilează aluaturile cu ricotta, zucchini, rozmarin, sare, piper, peperoncino, rondele de jalapeno, ulei de măsline, zeamă de lămâie
- pune aluaturile, pe rând, în cuptorul încins, până când se rumenesc
- scoate aluaturile, pe rând, şi decorează cu petale de gălbenele
Ce poti sa inveti din incercarile mele
Avem paletă de pizza. Cu toate acestea, odată aluatul înnobilat cu de toate cele, ne-a fost foarte greu să-l debarasăm de pe paletă în cuptor. La a doua încercare, am mutat aluatul pe o hârtie de copt, l-am înnobilat după care l-am mutat în cuptor – cu maximă uşurinţă, fără a distorsiona aluatul la transfer şi fără a pierde din toppinguri la transfer.
Avem piatră de pizza. Ceea ce a făcut ca aluatul de pizza să fie mega crocant. Dacă nu ai piatră de pizza, după ce te-ai asigurat că cuptorul este bine încins, pune hârtia de copt direct pe fundul cuptorului (pentru a obţine crusta mult râvnită) după care mută hârtia în partea superioară a cuptorului (pentru a rumeni bine toppingurile).
Marius July 25, 2017 at 7:24 am
Am invatat din incercarile tale si a iesit…fabulos! Gustul e absolut minunat, iar galbenelele adaugate deasupra arata splendid!