Coaja de ou este poroasă. Coloranţii penetrează fără dificultate. Dacă ciocnitul şi ulterior mâncatul ouălor vopsite este un obicei eminamente pascal, imaginează-ţi ce ingerează familia ta dacă ouăle au fost vopsite cu coloranţi comerciali ce abundă în toxine şi alergeni. Varianta comercială este indubitabil mai facilă şi mai rapidă. Varianta naturală este indubitabil mai sănătoasă. Alegerea îţi aparţine.

De ce ai nevoie

  • pentru maro: 1 litru cafea tare
  • pentru galben: 3 tbsp turmeric
  • pentru albastru: 4 cups cuburi varză roşie
  • pentru roz: 4 cups cuburi sfeclă roşie
  • pentru roşu: 4 cups coajă de ceapă roşie (cca 12 bucăţi ceapă)
  • pentru portocaliu: 4 cups coajă de ceapă galbenă (cca 12 bucăţi ceapă)
  • apă
  • oţet (oţetul permite fixarea culorii)
  • slănină (slănina permite sigilarea culorii)

Notă: cups, tablespoons (tbsp) şi teaspoons (tsp) pot fi achiziţionate de la magazine de profil dar şi de la magazine online. Dacă nu ai, caută convertoare online de la cups la grame.

Ce trebuie sa faci

pregătitul soluţiilor

  • acoperă fiecare dintre agenţii coloranţi cu un litru de apă şi două linguri de oţet
    • dacă consideri necesar să adaugi apă pentru a acoperi unii dintre agenţii coloranţi, adaugă o lingură de oţet la fiecare jumătate de litru de apă cu care suplimentezi
    • ţine însă cont de faptul că, cu cât adaugi mai multă apă, cu atât este mai diluată soluţia iar cu cât este mai diluată soluţia, cu atât vei obţine nuanţe mai palide
  • pune fiecare dintre agenţii coloranţi la fiert
  • odată atins punctul de fierbere, redu temperatura şi lasă agenţii coloranţi pe foc mic, timp de treizeci de minute
  • strecoară soluţia obţinută folosind o sită fină, căci orice impurităţi rămân – fie că iau forma zaţului de cafea sau forma cojii de ceapă – se vor imprima pe coaja ouălor

pregătitul ouălor

  • pentru nuanţe mai închise, ouăle trebuie fierte în soluţie fierbinte – aşadar, ai nevoie de ouă crude
  • pentru nuanţe mai deschise, ouăle trebuie imersate în soluţie rece – aşadar, ai nevoie de ouă fierte
  • spală temeinic ouăle pentru a înlătura reziduurile uleioase ce nu permit culorii să adere în mod uniform
  • împarte ouăle în două categorii, cele ce se doresc a fi vopsite în nuanţe închise şi cele ce se doresc a fi vopsite în nuanţe deschise
  • fierbe şi răceşte ouăle ce se doresc a fi vopsite în nuanţe închise

vopsitul ouălor

  • pentru nuanţe mai închise, ouăle trebuie fierte în soluţia strecurată timp de 30 de minute
  • odată timpul scurs sau nuanţa dorită obţinută, scoate ouăle cu o lingură metalică
  • tapează ouăle cu şerveţele albe şi fine pentru a absorbi lichidul şi a matifia coaja
  • lasă ouăle la uscat (preferabil pe un wire rack)
  • lustruieşte ouăle cu slănină
  • pentru nuanţe mai deschise, ouăle trebuie imersate în soluţia strecurată şi răcită
    • pentru nuanţe ceva mai pale, expune ouăle fierte la agenţii coloranţi timp de treizeci de minute
    • pentru nuanţe ceva mai intense, expune ouăle fierte la agenţii coloranţi peste noapte
  • odată timpul scurs sau nuanţa dorită obţinută, scoate ouăle cu o lingură metalică
  • tapează ouăle cu şerveţele albe fine pentru a absorbi lichidul şi a matifia coaja
  • lasă ouăle la uscat (preferabil pe un wire rack)
  • lustruieşte ouăle cu slănină

aubergine - oua pascale

Ce poti sa inveti din incercarile mele

  • Coloranţii naturali sunt mai puţin predictibili decât cei toxici ce se găsesc pe piaţă. Nu te seta în a obţine o nuanţă anume. Nu te seta în a folosi timpi precişi. Urmăreşte în schimb procesul şi scoate ouăle de îndată ce obţii o nuanţă apropiată celei dorite, fie că asta înseamnă expunerea oului la agentul colorant timp de cinci secunde sau timp de doisprezece ore.
  • Coloranţii naturali sunt mai puţin potenţi decât cei toxici ce se găsesc pe piaţă. Manevrează cu gentileţe ouăle pe care urmează să le vopseşti pentru că orice zgârietură de pe coaja oului va fi evidenţiată şi nu acoperită de agenţii coloranţi naturali.
  • Nu da drumul oului în soluţia fierbinte pentru că rişti ca el să se spargă la contactul cu fundul oalei. Coboră-l în soluţia fierbinte cu o lingură metalică.
  • Lasă ouăle la uscat înainte de a le lustrui cu slănină pentru că rişti ca slănina să înlăture parte din culoare.
  • Am încercat să obţin verde cu spanac. Nuanţa obţinută a fost foarte pală, spre inexistentă. Din ce am citit post hoc, pare-se că spanacul trebuie ţinut pe foc mic timp de trei ore pentru a obţine efectul dorit. Încearcă şi dă-mi de ştire de funcţionează.
  • Din ce am citit post hoc, pentru o paletă şi mai variată de nuanţe, se pot folosi atât ouă albe cât şi ouă maronii. Folosind acceleaşi metode şi aceiaşi timpi de axpunere la agenţii coloranţi naturali, cu ouăle albe vei obţine nuanţe mai deschise iar cu ouăle maronii vei obţine nuanţe mai închise. Încearcă şi dă-mi de ştire de funcţionează.