Pe durata servirii acestui dish, nu s-a vorbit cât s-a gemut… De plăcere… Eu una am fost realmente exteziată de explozia de arome şi texturi. Este by far cea mai intrigantă reţetă centrată pe carne pe care am mâncat-o în ultima vreme.

La ce sa te astepti

Din punct de vedere al dificultăţii: Necesită oarecare îndeletnicire într-ale bucătăriei. Nimic mai mult.

Din punct de vedere al timpului: Durează suprinzător de puţin, dacă scoţi din ecuaţie orele petrecute de cotlete în frigider.

Din punct de vedere al porţiilor: Ingredientele sunt gândite pentru opt porţii. Dar ajustează cantităţile funcţie de nevoile tale.

De ce ai nevoie

pentru cotletele de porc

  • 3/4 cup mentă proaspătă tocată mărunt
  • 1/2 cup pezmet fin
  • 1 căţel de usturoi tocat mărunt
  • 1 tsp rozmarin proaspăt tocat mărunt
  • 1/4 tsp fulgi de ardei iute
  • 1/2 tsp sare de mare
  • 2 tbsp ulei de măsline
  • 8 bucăţi cotlete de porc

pentru gemul ce acompaniază cotletele de porc

  • 500 g roşii cherry
  • 1 căţel de usturoi
  • 1 tbsp ulei de măsline
  • 1/4 cup mentă proaspătă tocată mărunt
  • 1 tsp rozmarin proaspăt tocat mărunt
  • 1 tbsp oţet balsamic
  • 3/4 tsp zahăr

Notă: cups, tablespoons (tbsp) şi teaspoons (tsp) pot fi achiziţionate de la magazine de profil dar şi de la magazine online. Dacă nu ai, caută convertoare online de la cups la grame.

Ce trebuie sa faci

  • Amestecă menta, rozmarinul, pezmetul, usturoiul, fulgii de ardei iute, sarea de mare şi uleiul de măsline până la omogenizare
  • Acoperă una din suprafeţele cotletului cu amestecul omogenizat

aubergine - cotlete de porc (1)

  • Presează amestecul omogenizat
  • Rulează cotletul cu amestecul omogenizat şi cu osul la interior
  • Leagă cotletul cu sfoară de bucătărie

aubergine - cotlete de porc (2)

  • Pune cotletele astfel obţinute pe o farfurie
  • Acoperă cotletele astfel obţinute cu folie alimentară
  • Lasă la frigider cotletele astfel obţinute între 2 şi 4 ore

 

  • Preîncălzeşte cuptorul la 230°C
  • Înjumătăţeşte roşiile cherry
  • Amestecă într-o tavă roşiile cherry înjumătăţite cu usturoiul, rozmarinul şi uleiul de măsline
  • Introdu tava în cuptorul încins, timp de 20 de minute, până roşiile sunt uşor rumenite
  • Scoate ingredientele, transferă-le într-un bol, lasă-le la răcit
  • Odată răcite, adaugă oţetul şi zahărul şi zdrobeşte-le cu furculiţa
  • Adaugă menta şi omogenizează compoziţia

 

  • Scoate din frigider cotletele
  • După 20 de minute de stat la temperatura camerei, rumeneşte cotletele timp de trei minute pe fiecare parte, în ulei încins, cu ajutorul unui cleşte

aubergine - cotlete de porc (3)

  • Transferă cotletele rumenite într-o tavă de cuptor şi coace-le în jur de 10 minute, până termometrul de carne introdus în centrul cotletului rulat afişează 60°C
  • Scoate din cuptor cotletele
  • După 5 minute de stat la temperatura camerei, înlătură sfoara şi serveşte cotletele împreună cu gem

aubergine - cotlete de porc (5)

Ce poti sa inveti din incercarile mele

Reţeta originală avea ca actor principal cotletul de miel, şi nu cotletul de porc. Dar ne-am hotărât atât de târziu să gătim de sărbători, încât nu am găsit cotlete de miel dar am găsit cotlete de porc. Dacă te incumeţi să faci această reţetă cu cotlete de miel, scrie-mi. Sunt curioasă cum ţi-au ieşit.