Franţa îmi încântă simţurile. Nu întâmplător este una din destinaţiile mele predilecte. Deşi plecată cu treabă, m-am străduit să-mi casc ochii împăienjeniţi de extenuare. Crâmpeie din ce-am văzut şi ce-am făcut, în sporadicele momente de libertate…

Lyon

Al doile oraş ca mărime, Lyon este o metropolă vibrantă şi un redutabil rival al Parisului. S-o fi filmat Amelie în Paris, dar filmografia a luat naştere în Lyon. Centrul vechi nu este mare. Recomand să-l baţi cu piciorul. Şi dacă este să alegi când anume să-l baţi cu piciorul, explorează-l la începutul lunii decembrie, când toate ferestrele sunt inundate de lumina pâlpâindă a lumănărilor cu care se celebrează festivalul luminilor.

Ce am vazut

Catedrala Saint Jean Baptiste

aubergine - catedrala saint jean baptiste (1)

aubergine - catedrala saint jean baptiste (2)

 

aubergine - catedrala saint jean baptiste (3)

Basilica Notre Dame de Fourviere

aubergine - basilica notre dame de fourviere (2)

aubergine - basilica notre dame de fourviere (3)

 

aubergine - basilica notre dame de fourviere (1)

Theatres Romains de Fourviere

aubergine - theatres romains de fourviere

Ce am ratat sa vad

Dacă aş fi avut mai mult timp la dispoziţie, categoric aş fi vizitat traboules, coridoare ce unesc două străzi şi ce sunt tipice arhitecturii lyoneze.

Ce am facut

Musee des Tissus et des Arts Decoratif

aubergine - musee des tissus

Ce am ratat sa fac

Dacă aş fi avut mai mult timp la dispoziţie, categoric aş fi vizitat (1) Musée des Beaux-Arts pentru o întâlnire intimă cu mastodonţii Rembrandt, Rodin, Rubens, Matisse, Monet şi Picasso şi (2) Institut Lumiere pentru o întâlnire intimă cu istoria cinematecii.

Dienne

Dienne este un sătuc de munte în vecinătatea vulcanului Puy Mary. Aici, pentru întâia oară, am avut ocazia de a face drumeţie cu rachete de zăpadă. What a blast…

aubergine - snow shoes

 

aubergine - dienne (1)

 

aubergine - dienne (2)