N-am mai postat de ceva vreme. Ceea ce pentru mine este un indicator al faptului că m-am lăsat din nou deturnată de forţe externe mie. Anyways, acum două săptămâni, ai mei ne-au vizitat şi ne-au adus peşte proaspăt. Şi pentru că nimic nu îmi subjugă spiritul precum rutina,  mi-am propus să introduc elementul de noutate în universul descris de bucătăria mea printr-un fish pie. Întâmplarea face că în acea zi (Martie 14, 2015), fără ştiinţa mea, se sărbătorea Pi Day (constantă a cărei valoare este 3.1415). Răzvan, cel care mi-a adus de altfel la cunoştinţă existenţa acestei sărăbători, s-a gândit să exploatăm la maxim această extrem de improbabilă coincidenţă, preparând la rândul lui o chocolate pie. Aşadar, ne-am înfruptat din două pies, în această constantă zi de martie…

La ce sa te astepti

Din punct de vedere al dificultăţii: Nu te lăsa intimidat de lungimea acestei reţete. Nici una din faze nu ridică probleme tehnice.

Din punct de vedere al timpului: Trei faze mari şi late de parcurs. N-am să te mint. Durează. Categoric nu se pretează pentru o cină rapidă de servit în familie pe durata săptămânii. Dar se pretează pentru o cină reconfortantă de servit în familie pe durata weekendului.

Din punct de vedere al porţiilor: O tavă de fish pie ar trebui să stăvilească apetitul a opt adulţi.

De ce ai nevoie

pentru piure cartofi

  • 3 bucăţi cartofi de mărime medie
  • 250 g ţelină rădăcină
  • 1/2 cup lapte
  • 1/4 cup smântână
  • 1/2 cup parmezan
  • 25 g unt
  • sare
  • piper

pentru sos bechamel

  • 2 tbsp unt
  • 5 tbsp făină
  • 1 3/4 cup lapte
  • 1/4 cup vin alb
  • 1/2 cup parmezan ras
  • 1 tsp muştar dijon
  • nucşoară
  • sare
  • piper

pentru fish pie

  • 2 tbsp ulei măsline
  • 1 ceapă galbenă
  • 2 bucăţi praz
  • 2 tije ţelină
  • 1 morcov
  • 3/4 cup smântână gătit
  • 1 cup mazăre
  • 1 frunză dafin
  • sare
  • piper
  • 500 g peşte afumat (eu am folosit somon)
  • 500 g peşte proaspăt (eu am folosit păstrăv)
  • 1/2 lămâie
  • 1/4 cup pătrunjel verde
  • 3 ouă fierte

Notă: cups, tablespoons (tbsp) şi teaspoons (tsp) pot fi achiziţionate de la magazine de profil dar şi de la magazine online. Dacă nu ai, caută convertoare online de la cups la grame.

Ce trebuie sa faci

pentru piure cartofi

aubergine - fish pie (1)

  • taie cartofii în cuburi
  • taie ţelina în cuburi
  • pune cuburile obţinute într-o oală cu apă rece
  • odată atins punctul de fierbere, redu temperatura
  • odată ce cuburile pot fi uşor perforate cu furculiţa, strecoară-le şi zdrobeşte-le
  • încălzeşte untul şi smântâna şi amestecă-le cu cuburile zdrobite, până compoziţia este omogenă şi cremoasă
  • condimentează cu sare şi piper, după bunul tău plac

pentru sos bechamel

aubergine - fish pie (2)

  • topeşte untul
  • adaugă făina
  • în trei tranşe, adaugă lapte şi vin, amestecând continuu
  • adaugă muştarul, nucşoara, sarea şi piperul, amestecând continuu
  • odată obţinută consistenţa şi textura dorită, adaugă parmezanul, amestecând continuu
  • odată incorporat parmezanul, ia de pe foc

pentru fish pie

aubergine - fish pie (3)

  • toacă mărunt ceapa, morcovul, prazul, ţelina şi pătrunjelul
  • taie peştele proaspăt în bucăţi mari
  • taie peştele afumat în bucăţi mici
  • feliază ouăle fierte
  • încălzeşte uleiul de măsline
  • adaugă ceapa, morcovul şi ţelina (cca opt minute)
  • odată înmuiate, adaugă prazul, smântâna şi frunza de dafin (cca douăzeci de minute)
  • odată înmuiate, adaugă peştele proaspăt şi mazărea (cca cinci minute)
  • odată pătrunse, adaugă peştele afumat, coaja rasă de lămâie şi pătrunjelul
  • ia de pe foc, amestecă uşor sosul bechamel şi adaugă ouăle
  • preîncălzeşte cuptorul la 180°C
  • mută şi nivelează compoziţia ce conţine peştele şi sosul într-o tavă
  • adaugă şi nivelează piureul de cartofi peste compoziţia ce conţine peştele şi sosul
  • presară permezan peste piureul de cartofi
  • introdu în cuptor timp de patruzeci de minute

Ce poti sa inveti din incercarile mele

  • scoate oasele din peşte, hihihihihihi
  • serveşte acest fabulos fish pie cu o salată de salată verde stropită cu dressing vinaigrette