Ai un borcan de miere dosit într-un cotlon întunecat şi prăfuit al cămării tale? L-ai păstrat pentru o reţetă demnă de el? Madeleines it is! Şi nu amâna! Căci zăpada bate în retragere în faţa soarelui insidios. Şi aceste prăjiturele franţuzeşti sunt categoric puse în valoare dacă sunt consumate alături de o cană generoasă de lapte sau cafea fierbinte, în timp ce admiri priveliştea de un alb glacial.
De ce ai nevoie
- 1/2 cup unt nesărat
- 1 1/2 cups făină albă
- 1 tsp praf de copt
- 3 ouă la temperatura camerei
- 1/4 cup zahăr
- 1/2 cup miere
- Notă: cups, tablespoons (tbsp) şi teaspoons (tsp) pot fi achiziţionate de la magazine de profil dar şi de la magazine online. Dacă nu ai, caută convertoare online de la cups la grame.
Ce trebuie sa faci
- Pune şi amestecă untul într-o tigaie încinsă
- Odată ce s-a topit, a căpătat nuanţe arămii şi a emanat mirosuri alun-iceşti, i-al de pe foc şi mută-l într-un bol rece pentru a stopa expunerea termică a untului
- Într-ul bol, amestecă făina şi praful de copt
- Într-un mixer, bate ouăle, zahărul şi mierea timp de cinci minute, la viteză medie spre ridicată
- Odată ce compoziţia a crescut în volum şi a devenit pală la culoare, opreşte mixerul
- Cerne făina peste compoziţia obţinută
- Amestecă minimul necesar (ca durată) şi gentil (ca intensitate) cu o spatulă de cauciuc sau silicon, fără a scoate excesiv aerul din compoziţia ce se doreşte a fi aerată
- Toarnă untul topit peste compoziţia obţinută
- Amestecă minimul necesar (ca durată) şi gentil (ca intensitate) cu o spatulă de cauciuc sau silicon, fără a scoate excesiv aerul din compoziţia ce se doreşte a fi aerată
- Acoperă bolul mixerului cu folie alimentară şi pune compoziţia la frigider timp de o oră
- Preîncălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius
- Tapetează formele cu unt
- Pune o lingură de aluat în fiecare formă în parte
- Coace timp de 12-15 minute, până marginile devin aurii-maronii
Notă: La aceste cantităţi, mie îmi ies trei tăvi de madeleines. Aşadar, dacă tava ta este de dimensiuni similare cu tava mea, repetă de încă două ori paşii ce ţin de unsul tăvii şi coptul aluatului.
Ce poti sa inveti din incercarile mele
Ador să prăjituresc. Dar detest tapetatul tăvilor cu unt. În cazul acestei reţete, tapetatul tăvilor cu unt este cu atât mai iritant cu cât trebuie să te asiguri că fiecare pliu al tăvii este temeinic tapetat. Altminteri nu vei putea scoate prăjituri compacte şi arătoase din tavă. Ce poţi însă să faci este să pui tava goală în cuptor preţ de câteva secunde. În tava astfel încălzită, dacă pui un vârf de unt în fiecare formă în parte, se topeşte şi se întinde uşor în toate acele pliuri care ridică uşoare probleme. Îndeosebi dacă deteşti sarcina asta precum o detest eu.
Ador să prăjituresc. Dar în această alchimie a coptului, zahărul are şi alte valenţe decât cele de a îndulci. Prima dată am folosit zahăr. A doua oară nu am folosit zahăr. Textura prăjiturii nu s-a schimbat. Ceea ce înseamnă că zahărul, în acest caz, are acest unic scop de a îndulci, ceea ce îl face opţional. Da. Varianta fără zahăr este mai puţin dulce, dar în continuare gustoasă. Cât timp mierea este aromată, nu vei simţi lipsa aportului suplimentar de dulce…
Comentarii (0)