Mă fascinează paradigma constructivistă. Căci ce a fost numit de pionieri care au traversat regiunea ca Death Valley, a fost numit de amerindieni care au trăit timp de secole în regiune ca Rock Paint. Aşadar, dacă unii s-au raportat la această regiune ca fiind aridă şi neprielnică vieţii, alţii s-au raportat la această regiune ca fiind abundentă în resurse şi deci prielnică vieţii. Nu există o realitatea. Există multiple realităţi, construite de indivizi în baza propriilor experienţe şi perspective. Makes you think, doesn’t it?
Mă fascinează rezilienţa naturii. Plantele au găsit tot soiul de modalităţi de a se adapta la condiţiile aprige din Death Valley. Unele au frunze care permit evaporarea în foarte mică măsură. Altele au rădăcini care se dezvoltă pe verticală şi care ajung să măsoare echivalentul înălţimii a zece persoane. Altele au rădăcini care se dezvoltă pe orizontală, la suprafaţa solului, dar se extind în toate direcţiile. Aşa se face că în Death Valley vieţuiesc peste o mie de specii de plante.
Mă fascinează rezilienţa oamenilor. Dar despre asta, în postări viitoare.
Ce e de vazut
- Racetrack Playa: Lespezi de dolomit şi sienit de la 1 kg până la 450 de kg se deplasează, lăsând urme vizibile pe suprafaţa solului. Primul element implicat: ploaia. Ploaia transformă solul într-un lac superficial. Al doilea element: temperatura. Temperatura coboară sub zero grade şi conduce la formarea unui strat de gheaţă. Al treilea element: temperatura. Temperatura urcă şi contribuie la fisurarea stratului de gheaţă în plăci întinse şi subţiri. Al patrulea element: vântul. Straturile de gheaţă acţionează precum o velă, determinând alunecarea lespezilor de piatră în direcţia vântului. Cauze supranaturale, or fi gândit oamenii de odinioară, negăsind urme de oameni sau animale. Cauze naturale, gândim noi acum, având la dispoziţie explicaţii ştiinţifice valide. Mistery solved.
- Devils Hole: Acest ochi de apă reprezintă habitatul pentru singura populaţie de pupfish. Mai mult, acest ochi de apă reprezintă un neaşteptat indicator seismic, căci bolboroseşte de fiecare dată când are loc activitate seismică, fie că are loc în Japonia, Indonezia sau Chile.
- Dune de nisip: Imaginea noastră prototipică despre deşerturi. Face-se cum se face însă că mai puţin de 1% din deşerturi sunt acoperite de dune de nisip. Şi asta pentru că, pentru formarea dunelor de nisip trebuie să existe o sursă de nisip, vânturi care să deplaseze nisipul şi locaţii care să protejeze nisipul de vânturi şi deci în care se poate acumula nisipul. În Death Valley, procesul de erodare al canioanelor generează niscaiva nisip. Vântul bate necontenit. Dar sunt doar câteva locaţii protejate de munţi unde nisipul se poate acumula pentru a forma dune de nisip.
Ce e de facut
- Mina Lost Burro: Unele dintre fostele mine de borax din Death Valley sunt foarte bine prezervate şi pot fi vizitate. Sunt adevărate onglindiri ale trecutului.
Ce e de stiut
- Death Valley este cel mai uscat şi cel mai jos loc din Statele Unite. Ba mai mult, Death Valley este cel mai cald loc din lume… Dacă vizitezi pe timp de vară, asigură-te că eşti echipat şi hidratat corespunzător.
Ce e de admirat
- Death Valley este un loc al contrastelor: (1) Dunele de nisip sunt împrejmuite de munţi acoperiţi de zăpezi permanente; (2) Plouă rar. Dar când plouă, deşertul se transformă într-un tărâm copleşit de flori sălbatice; (3) Peste o mie de specii de plante vieţuiesc în Death Valley, dintre care cincizeci sunt endemice – putând fi găsite doar în Death Valley; (4) Altitudinile variază de la 86 de metri sub nivelul mării (în Bazinul Badwater) până la 3,366 de metri peste nivelul mării (Vârful Telescope).
- Death Valley îţi dă senzaţia de împietrire în timp. Pare că este de când lumea şi pământul. Dar imaginează-ţi că în actuala Death Valley sălăşluia un lac glacial de 160 de km lungime şi 30 de m adâncime. Plin de peşti. Înconjurat de vegetaţie. Greu de crezut, nu?
Comentarii (0)