Deserturile noastre tind să fie relativ cuminţi, sugar wise. Cu o excepţie notabilă. Tortul decadent de ciocolată. L-am făcut pentru întâia oară anul ăsta, la ziua fetelor noastre (11 ani… god, cum trece timpul…). S-a bucurat de un real succes. Motiv pentru care s-a decis în unanimitate că este demn de seara de revelion. Să te lingi pe degete… Şi nu numai…
La ce sa te astepti
Din punct de vedere al dificultăţii: Nu te lăsa intimidat de lungimea reţetei. Nu ridică probleme tehnice.
Din punct de vedere al timpului: Sunt patru faze de parcurs, dintre care nici una nu durează mult. Însă cumulat, durează undeva la trei ore.
Din punct de vedere al porţiilor: Nouă adulţi s-au înfruptat timp de două zile din acest tort. Aşadar, cele trei ore petrecute în bucătărie sunt un mizilic în raport cu ce obţii. Cantitate + Calitate.
De ce ai nevoie
Pentru blaturi:
- 3/4 cup unt nesărat
- 3/4 cup ulei măsline
- 1 cup apă
- 130 g ciocolată neagră (minim 75%)
- 3 cups făină albă
- 3 cups zahăr granulat
- 3/4 cup cacao neîndulcită
- 3/4 cup lapte bătut (la temperatura camerei)
- 3 ouă mari (la temperatura camerei)
- 2 tbsp extract vanilie
- 2 + 1/2 tsp bicarbonat sodiu
- 1/2 tsp sare
Pentru glazură:
- 2 + 1/2 cups smântână pentru gătit
- 6 tbsp de unt nesărat
- 1 păstaie de vanilie
- 170 g de ciocolată neagră (minim 75%)
- 2 cups zahăr granulat
- 2 cups cacao neîndulcită
- 1/2 cup sirop arţar
- 1/7 tsp sare
Pentru home made marshmallows: vezi reţeta aici
Notă: cups, tablespoons (tbsp) şi teaspoons (tsp) pot fi achiziţionate de la magazine de profil dar şi de la magazine online. Dacă nu ai, caută convertoare online de la cups la grame.
Ce trebuie sa faci
Pentru blaturi:
- Preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius
- Unge cu unt o tavă rotundă de 22 cm pe 5 cm
- Taie o bucată de hârtie de copt
- Unge hârtia de copt cu unt
- Presară hârtia de copt cu făină, aruncând excesul
- Pune hârtia de copt în tavă. Pentru a obţine un blat de o formă regulată, asigură-te că hârtia se lipeşte de toţi pereţii tăvii şi că nu are pliuri.
- Într-o tigaie, combină untul, uleiul, ciocolata şi apa. Amestecă pe foc mediu până se topeşte untul şi ciocolata.
- Într-un bol, amestecă făina, zahărul şi pudra de cacao
- Toarnă amestecul de unt şi ciocolată peste amestecul de făină şi zahăr
- Amestecă ouăle, unul câte unul
- Amestecă laptele bătut, esenţa de vanilie, bicarbonatul de sodiu şi sarea
- Pune o treime din amestec în tavă
- Coace timp de 35 de minute (sau până o scobitoare introdusă în mijlocul blatului iese curată)
- Lasă blatul la răcit timp de zece minute în tavă
- Scoate blatul şi lasă-l la răcit la temperatura camerei
- Repetă întreg procesul de încă două ori
Pentru glazură:
- Taie păstaia de vanilie longitudinal. Cu un cuţit de unt, scoate seminţele.
- Într-o tigaie, amestecă smântâna, untul, păstaia şi seminţele de vanilie
- Amestecă pe foc mic până se topeşte untul
- Scoate păstaia de vanilie
- Amestecă ciocolata mărunţită în compoziţie până se topeşte
- Amestecă zahărul, siropul, pudra de cacao şi sarea în compoziţie până se omogenizează
- Toarnă compoziţia într-o tavă şi pune-o în frigider peste noapte, pentru a se întări
Pentru home made marshmallows: vezi reţeta aici
Pentru ansamblat:
- Scoate glazura din frigider şi transfer-o într-un mixer
- Bate compoziţia timp de două minute cu ataşamentul de tip paletă pentru a deveni moale
- Bate compoziţia timp de trei minute cu ataşamentul de tip tel pentru a deveni pufoasă
- Plasează primul blat pe suportul de pe care urmează a fi servit tortul
- Întinde cu o spatulă 1 + 1/2 cups din glazură peste primul blat (asigură-te că stratul este uniform şi că ai acoperit şi marginile blatului)
- Plasează al doilea blat peste primul blat
- Întinde cu o spatulă 1 + 1/2 cups din glazură peste primul blat (asigură-te că stratul este uniform şi că ai acoperit şi marginile blatului)
- Plasează al treilea blat peste al doilea blat
- Întinde cu o spatulă un strat subţire de glazură deasupra şi pe lateralul tortului
- Pune tortul la rece timp de 20-30 de minute pentru ca glazura să se întărească până în punctul în care manevrarea tortului nu mai angrenează firimituri de blat
- Dacă glazura rămasă s-a întărit în acest răstimp, poţi s-o mai baţi timp de un minut în mixer
- Întinde cu o spatulă glazura rămasă deasupra şi pe lateralul tortului
- Clădeşte bucăţi de marshmallows deasupra tortului
- Pudrează marshmallows cu cacao neîndulcită
Comentarii (0)