Ni se întâmplă deseori să avem invitaţi la masă. Ni se întâmplă uneori să avem foarte mulţi invitaţi la masă. Ce găteşti într-o asemenea situaţie? Ce găteşti când trebuie să te asiguri că mâncarea ajunge la toată lumea şi satisface pe toată lumea? Cu atât mai mult cu cât un grup mare este foarte probabil să fie heterogen şi deci vei avea de-a face cu întreg spectrul, de la vegetarieni fervenţi până la carnivori avizi. Una dintre cele mai sigure variante este să prepari pui şi sau/peşte, căci dintre carnivori sigur vei avea câteva persoane care mănâncă exclusiv pui şi/sau peşte. Pe lângă pui şi/sau peşte, poţi să prepari o garnitură consistentă care de sine stătătoare îi va răsfăţa pe vegetarieni. Risotto cu sparanghel, anyone?

La ce sa te astepti

Din punct de vedere al dificultăţii: Nu te lăsa intimidat de ideea de pui întreg la cuptor. Nimic mai simplu pe lumea asta. Cu atât mai mult dacă te poţi baza pe sfatul de netăgăduit al unui termometru de carne.

Din punct de vedere al timpului: Nu te lăsa intimidat de ideea de pui întreg la cuptor. Te va solicita în foarte mică măsură. Nu durează atât pregătitul puiului, cât coptul puiului.

Din punct de vedere al porţiilor: Un pui ar trebui să stăvilească apetitul a şase adulţi. Dar cât timp tava este îndestulătoare, poţi coace doi pui simultan.

De ce ai nevoie

aubergine - roasted chicken

  • 1 pui întreg
  • 2 cups suc rodii
  • 1 cup vin alb (preferabil sec sau demisec)
  • 1/4 cup zahăr (preferabil brun)
  • 4 tbsp unt (preferabil nesărat)
  • 4 tbsp sare

Notă: cups, tablespoons (tbsp) şi teaspoons (tsp) pot fi achiziţionate de la magazine de profil dar şi de la magazine online. Dacă nu ai, caută convertoare online de la cups la grame.

Ce trebuie sa faci

  • Preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius
  • Spală puiul sub jet de apă rece
  • Pune puiul într-o tigaie din fontă sau într-o tavă din ceramică
  • Tapetează puiul cu sare
  • Într-o tigaie mică, topeşte untul
  • Adaugă vinul, sucul şi zahărul (pentru a obţine sucul de rodii, scoate seminţele din rodii, pisează-le în blender, streacoară-le şi presează-le în sită)
  • Fierbe la foc mic timp de 20 de minute sau până când lichidul s-a redus la jumătate
  • Toarnă lichidul peste pui
  • Coace puiul timp de 1h30min
  • Stropeşe puiul tot la 30 de minute cu lichidul din tavă
  • Scoate puiul din cuptor după ce timpul a expirat sau după ce pielea puiului devine crocantă (sau, dacă eşti în căutarea certitudinii, după ce termometrul înfipt în cea mai generoasă porţiune a pulpei afişează minim 82 de grade Celsius)

Ce poti sa inveti din incercarile mele

  • Lichidul conţine zahăr, motiv pentru care, lăsat la cuptor pe toată durata coacerii puiului, se va înegri
  • În momentul stropirii puiului cu lichidul din tavă, acesta se va înegri la rândul lui
  • Dacă gustul prevalează, stropeşte puiul cu lichidul din tavă
  • Dacă esteticul prevalează, toarnă doar parte din lichid peste pui înainte de a-l introduce în cuptor, iar tot la 30 de minute, stropeşte puiul cu lichid proaspăt