De ce am ales eu sa le fac in casa

Da. Ne străduim să trăim sănătos. Ne străduim să mâncăm sănătos. Dar oameni suntem… Şi deci expuşi tentaţiilor suntem… O modalitate eficientă de a nu da curs tentaţiilor este să îţi gestionezi mediul: să te asiguri că nu ai acces facil la produse nesănătoase dar să te asiguri că ai acces facil la produse sănătoase. Din acest motiv noi nu ţinem dulciuri rafinate în casă. Tot din acest motiv noi ne-am hotărât să facem niscaiva home made sweet treats pentru momentele în care ne simţim compleşiţi de nevoia de dulce, dar nu avem timpul necesar să încropim ceva mai amplu. Şi mă tem că aceste momente sunt mai frecvente decât suntem dispuşi să recunoaştem. Nimic mai nimerit decât să pregăteşti un batch de chipsuri crocante şi condimentate.

Şi da. Ne străduim să nu irosim. Ne străduim să nu aruncăm. Şi nu odată ni s-a întâmplat să primim sau să cumpărăm mai multe mere decât se pot consuma proaspete înainte ca ele să turn to the dark side… Nimic mai nimerit decât să salvăm aceste mere, tranformându-le în chipsuri crocante şi condimentate.

De ce ai alege tu sa le faci in casa

Pentru că ai control desăvârşit asupra calităţii şi naturii ingredientelor

Poţi opta pentru mere bio. Poţi opta pentru lămâi bio. Poţi evita ingerarea absolut inutilă de conservanţi artificiali şi arome artificiale din variantele store bought.

Pentru că economiseşti bani

Ce-i drept, 100 g de mere deshidratate se obţin din 1.000 g de mere proaspete. Dar tot nu se ating cote de genul 7 lei pentru 40 de g de mere deshidratate sau 23 de lei pentru 100 de g de mere deshidratate.

Pentru că economiseşti timp

În special dacă dispui de o mandolină şi un deshidrator, procesul nu îţi solicită mult timp. Unde mai pui faptul că vei fi îmbătat de miresme crăciuneşti pe durata deshidratării merelor.

Pentru că sunt versatile

Nimic nu mă încântă mai tare decât versatilitatea unui produs. Iar acest produs excelează la capitolul versatilitate. Aceste chipsuri de mere pot substitui popocornul în momentul vizionării unui film, pot fi duse la şcoală de copii sau la serviciu de adulţi, pot fi consumate goale, pot fi consumate cu ceai, pot fi consumate cu lapte, pot fi folosite ca ingrediente în granola, pot fi agăţate în pomul de crăciun, pot fi plasate pe masa de crăciun, sau pot fi transformate în ghirlande christmassy.

De ce ai nevoie

  • mere (eu am folosit mere organice)
  • lămâie (eu am folosit lămâi organice)
  • scorţişoară
  • (opţional) mandolină
  • (opţional) deshidrator

Ce trebuie sa faci

  • Taie rondele de mere cu cuţitul sau cu mandolina (rezultatul este superior dacă foloseşti mandolina deoarece rondelele obţinute sunt de aceeaşi grosime)
  • Scoate seminţele dar păstrează cotorul
  • Scufundă rondelele de mere obţinute în apă cu zeamă de lămâie, timp de maxim zece minute, pentru a preveni procesul de oxidare
  • Strecoară rondelele de mere
  • Pune şervete de hârtie pe o suprafaţă plană
  • Pune rondelele de mere pe şervetele de hârtie
  • Pune şervete de hârtie pe rondelele de mere
  • Presează uşor până şervetele de hârtie absorb excesul de apă din rondelele de mere
  • Înlătură stratul superior de şervete de hârtie
  • Presară scorţişoară măcinată deasupra rondelelor de mere
  • Dacă ai deshidrator, pune rondelele de mere obţinute pe tăvi. Setează-l la 60 grade, timp de 8 ore.
  • Dacă nu ai deshidrator, pune rondelele de mere obţinute într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt sau hârtie cerată. Preîncălzeşte cuptorul la 90 grade. Coace timp de 3 ore, întorcând rondelele de pe o parte pe alta ocazional.
  • Păstrează rondelele de mere într-un recipient ermetic, pentru a te asigura că rămân crocante

Ce poti sa inveti din incercarile mele

Nu amâna să le imortalizezi într-o fotografie

Nu de alta, dar te vei trezi că nu mai ai ce fotografia… Am fost sceptică că aceste chipsuri vor fi un instant hit… Mi-am imaginat ca vor fi mai degrabă un aquired taste… Ei bine, prima tură (respectiv cinci tăvi de mere) s-au terminat în aceeaşi zi, iar din a doua tură (respectiv nouă tăvi de mere) au mai rămas doar chipsurile capturate de mine în pozele postate aici.