De ce am ales eu sa o fac in casa

În casa noastră, micul dejun nu este opţional. Ceea ce poate să ridice probleme logistice. Cu precădere în timpul săptămânii, când ceea ce punem la dispoziţia fetelor noastre trebuie să îndeplinească criteriul sănătos, nutritiv, divers şi rapid. În căutarea de soluţii, am decis să testăm o reţetă de granola cu iz de crăciun cu care să le răsfăţăm pe fete în dimineţile în care sunt uşor adormite sau uşor indispuse.

De ce ai alege tu sa o faci in casa

Pentru că ai control desăvârşit asupra calităţii şi naturii ingredientelor

Poţi opta pentru mere bio. Poţi opta pentru fulgi de ovăz bio. Poţi opta pentru seminţe de dovleac bio. Poţi opta pentru seminţe de chia bio. Poţi opta pentru sirop de arţar bio. Poţi opta pentru ulei de măsline presat la rece. Poţi evita ingerarea absolut inutilă de uleiuri hidrogenate, conservanţi artificiali şi arome artificiale din variantele store bought.

Pentru că economiseşti bani

Am căutat în lung şi lat granola. Atât în magazine analoage, cât şi în magazine virtuale. Am găsit un un singur magazin virtual care comercializa granola: 400 de grame, la 39 de lei. Ce-i drept, unele dintre ingredientele propuse de mine sunt scumpe, dar pot fi oricând înlocuite. Te sperie preţul nucilor pecan? Înlocuieşte-le cu nucile clasice. Te sperie preţul siropului de arţar? Înlocuieşte-l cu miere. Dar chiar şi în varianta posh cu nuci pecan şi sirop de arţar, cu siguranţă vei obţine 400 de grame de granola sub preţul de 39 de lei…

Pentru că economiseşti timp

Granola este surprinzător de simplu şi rapid de preparat. Unde mai pui că poţi să faci o cantitate mai mare, de care să te bucuri timp mai bine de o lună.

Pentru că e o modalitate certă de a-ţi convinge copiii să mănânce lapte şi iaurt

Granola se poate servi atât în lapte, cât şi în iaurt. Dacă ai copii reticenţi la ideea de lapte sau de iaurt, gustul granolei îi va converti în mod indubitabil. Dar asigură-te că: (1) în ceea ce priveşte frecvenţa, nu serveşti granola mai des de două dăţi pe săptămână; (2) în ceea ce priveşte cantitatea, nu serveşti porţii mai mari de 1/4 cup. O fi ea bogată în fibre. Dar este dulce. Desigur, nu este dulce la ordinul de mărime al varietăţilor din comerţ. Dar tot este dulce.

De ce ai nevoie

  • 3 cups rondele de mere deshidratate (vezi reţeta aici)
  • 3 cups fulgi de ovăz (au am folosit fulgi de ovăz bio)
  • 1 cup nuci pecan
  • 1 cup migdale
  • 1/3 cup seminţe dovleac (au am folosit seminţe dovleac bio)
  • 1/3 cup seminţe chia (au am folosit seminţe chia bio)
  • 3/4 cup sirop arţar (au am folosit sirop arţar bio)
  • 5 tbsp ulei măsline (au am folosit ulei măsline presat la rece)
  • 2 tbsp scorţişoară
  • 2 tsp vanilie
  • 1 tsp sare
  • Notă: cups, tablespoons (tbsp) şi teaspoons (tsp) pot fi achiziţionate de la magazine de profil dar şi de la magazine online. Dacă nu ai, caută convertoare online de la cups la grame.

Ce trebuie sa faci

  • Preîncălzeşte cuptorul la 180 grade
  • Tapetează o tavă mare cu hârtie de copt
  • Mărunţeşte rondelele de mere, nucile pecan şi migdalele
  • Amestecă şi omogenizează toate ingredientele uscate (rondele de mere, fulgi de ovăz, nuci pecan, migdale, seminţe dovleac, seminţe chia, sare)
  • Amestecă şi omogenizează conţinutul obţinut cu toate ingredientele umede (sirop arţar, ulei măsline, vanilie)
  • Pune conţinutul obţinut în tava pregătită anterior şi întinde-l într-un strat uniform
  • Coace timp de zece minute
  • Amestecă conţinutul din tavă
  • Coace timp de alte zece minute
  • Amestecă conţinutul din tavă
  • Coace timp de alte cinci minute
  • Dacă conţinutul este uscat şi crocant, scoate-l din cuptor şi lasă-l la răcit în tavă
  • Păstrează granola într-un recipient ermetic, pentru a te asigura că rămâne crocantă şi savuroasă